Vores tilgange til hundetræning






Vi har givet et løfte til vores kunder, til hundene og til os selv – vi vil altid undervise og inspirere med de nyeste metoder indenfor positiv hundetræning. Længe har mange hundetrænere i medierne brugt metoder, som har medvirket til en kultur, hvor det er OK at korrigere eller straffe hunden og træne med høj grad af frustration og frygt. Det er trænere som intimidere hunden, men også bruger belønninger og derfor kalder dem selv positive. Derfor mener vi ikke, det er nok at sige, vi er positive. Vi er her for at være med til at ændre på normerne og skabe en mere positiv og holistisk tilgang til hunde og træning. Vi arbejder med langsigtede og holdbare træningsmetoder, som forbedrer samarbejdet og relationen med hunden. 

 

Når vi taler om bæredygtighed i hundetræning, taler vi om et moderne træningssystem, som ikke kun er human, medfølende og pålidelig. Det er også baseret på de nyeste videnskabelige studier. Vi ønsker at skabe de bedst mulige betingelser for hunden i relation med mennesket – både nu og i fremtiden. Vores mål handler om at inspirere og skabe et stærkt bånd til hunden med forståelse for hendes fysiske helbred og følelser. At føre en sundere og lykkeligere livsstil i partnerskab med hunden, og udvikle os som individer på en blomstrende planet.


Derfor har vi lavet en tjekliste med ting, vi stræber efter og ting, vi allerede gør. En påmindelse til os og en måde for jer at få indblik i, hvordan vi tænker på hunde, hundetræning, sundhed og velfærd. Vigtige spørgsmål, som vi ikke undgår, men møder ansigt til ansigt - med ansvar og omtanke for alles velbefindende.

Lad os introducere vores nøglepointerne i Hunde360's træningsfilosofi og tilgang til positiv evidensbaseret hundetræning.


Bæredygtig hundetræning

Betyder at vi træner hunden ved at forstærke og træne ønsket adfærd. Vi afbryder og forhindrer uønsket adfærd uden bevidst brug af fysisk eller psykologisk intimidering og under hensyntagen til hundens fysiske helbred og følelsesmæssige tilstand.

Vi er udvikler os hele tiden med det mål at anvende human og effektiv træning baseret på de nyeste videnskabelige studier.

Kort fortalt har vi fokus på:

  1.  Træning af - og forstærke ønskede adfærd, så de vil være mere tilbøjelige til at forekomme i fremtiden.
  2. Forebyggelse og afbrydelse af uønsket adfærd uden bevidst brug af fysisk eller psykisk intimidering.
  3. At tage højde for hundens fysiske og følelsesmæssige velbefindende.
  4. At fortsætte med at uddanne sig selv med det mål at anvende human, effektiv træning baseret på den seneste videnskabelige evidens.



Vi er her for at være med til at ændre på normerne og skabe en mere positiv og holistisk tilgang til hunde og træning. Vi arbejder med langsigtede og holdbare træningsmetoder, som forbedrer samarbejdet og relationen med hunden. 

 

_WM07746

Elsk hunden. Træn hunden

Din hund lærer hele tiden - uanset om du træner den bevidst eller ubevidst, om du er til stede eller ej. Vores mål er at sætte hunden op til succes, så den lærer at navigerer og leve i vores menneskeverden.Træning og læring er det samme. I mange hjem er hundetræning noget vi gør, når der er ekstra tid. Det er noget, vi måske går til én gang om ugen, hvis vi kan få det passet ind i dagligdagen. Men vigtigheden af træning kan ikke understreges nok. Hunden l fortjener at blive mentalt og fysisk stimuleret. En af grundende til at mange hunde bliver opgivet og afleveret på internater landet over (eller i værste fald aflivet) er at vi underkender vigtigheden af god daglig træning. Ændring af hundens adfærd er ikke noget, der kan eller bør fikses på en dag eller to. Som verdenskendte hundetræner Ken Ramirez siger det: "Training is not a luxury


Hundens sundhed

Din hund kan ikke sige, når den har ondt, og nogle hunde gør meget for ikke at vise det. Hvis din hund pludselig ændrer adfærd, kan det være tegn på at den har smerter. Det er derfor vigtigt, at have en god relation til dyrlægen og evt. få hunden tjekket og behandlet hos en hundekiropraktor eller anden fagkyndig behandler nogle gange om året. Hundens ernæring er også vigtig. Foder handler ikke bare om at give hunden mad. Ernæring kan være afgørende når det gælder din hunds trivsel. Derfor samarbejder vi med Danmarks førende hundeernæringsekspert Hundefodernørden Ann-Kristin Meyer der er Cand.Scient. i Animal Science fra Københavns Universitet med speciale i hundeernæring.


Belønningsbaseret træning

Fokuser på det du gerne vil have mere af i stedet for at fokusere på det, du ikke vil have. Det er ikke bare positiv hundetræning. Det er en livsstil.

Når mange først hører om positiv forstærkning tænker de måske, at vi bestikker hunden, at hunden kun gør det vi gerne vil have, fordi vi giver godbidder. At pointen er, at vi skal lokke hunden til at gøre ting og at der ingen grænser bliver sat for hunden. Men det er en fejl.

Det er sandt at belønninger er en stor del af opskriften på positiv træning - men det er kun 'en ingrediens. Hvis vi kun fokuserer på at give godbidder, så mister vi hovedpointen. Årsagen til at vi træner som vi gør. 

Belønningsbaseret hundetræning fokuserer ikke på at give godbidder, godbidder og godbidder. Vi fokuserer på at arrangere miljøet og lære hunden, hvad vi gerne vil have. Vi fokuserer på at forebygge problemerne i stedet for at korrigere hunden, når de opstår. Vi fokuserer på, at stoppe uønsket adfærd hos hunden uden brug af ubehag og straf. Vi fokuserer på en stærk relation med vores bedste ven. Vi fokuserer på et samarbejde funderet på tillid, motivation og kommunikation. Vi fjerner stressen og misforståelserne med hunden og skaber bedre hundeliv.


Hos Hund360 underviser vi i effektiv, positiv og evidens baseret hundetræning på alle vores kurser og uddannelser.


mental aktivering

 

Mental aktivering og træning

Vores hunde lever med os i vores hjem og får serveret mad en eller flere gange om dagen. De behøver ikke at bekymre sig om at finde mad, undgå rovdyr eller lede efter et varmt sted at sove. Vi tager os af alle disse behov. Udfordringen med det er, at hundene hurtigt kommer til at kede sig. De bliver ikke mentalt udfordret og derfor udvikler mange hunde uønsket adfærd. De leder efter noget at lave, og det er ikke altid det vi mennesker syntes er optimalt, som de finder på. Træning, spændende gåture med mulighed for at snuse og "læse avisen", godbidssøg i græsset, leg, svømning og god mulighed for at blive motioneret. Træning lader os stimulere hunden mentalt og fysisk på en god og sund måde.

Udover træning er det vigtigt at hundens generelle mentale og sociale behov bliver mødt. Dette vil resultere i en sundere og mere rolig og veltilpas hund.

 

Shaping

Vi bruger trinvis indlæring, når vi arbejder med hundene. I fagtermer kaldes det shaping. Paul Chance definerede i 1999 shaping som "the use of approximations to achieve behavioral goal". I 2017 brugte David Pierce og Carl Cheney en tæt på identisk definition bort set fra at de tilføjede at der i shaping bruges forstærkere.

Mange hundetrænere misforstår begrebet shaping og tror, at det er det samme som "fri shaping". Fri shaping er et relativt nyt begreb som refererer til den type af shaping, hvor træneren ikke bruger bevidste hjælpemidler eller bruger miljøet som hjælp til at få en adfærd frem. Det er en meget lærerig træningsform, som kræver en god teknik og timing fra træneren, som ofte med en klikker i hånden fanger små bevægelser fra hunden og på den måde trinvis nærmer sig målet - den ønskede adfærd. Det er dog vigtigt, at huske at "fri shaping" ikke er det samme som shaping, hvor du som udgangspunkt gerne må hjælpe hunden for at få adfærden frem. Vi tror ikke på, at "fri shaping" er en bedre eller finere træningsteknik end andre. "Fri shaping" er en svær teknik at mestre - især for nye trænere og hundejere. Professionelle hundetrænere skal kende til "fri shaping", men vi mener også, at de skal prioritere den træningsteknik som bedst sætter hunden op til succes uden den skal igennem en stor mængde frustration.

bernersennen i sne


Stor værktøjskasse

Vi tror på at vi bliver bedre hundetrænere og hundeejere, jo større værktøjskasse vi har. Derfor vil du hos os opleve, at vi helt bevidst kombinerer forskellige træningsteknikker i træningen. Vi underviser både i "fri shaping", lokning, fang adfærden, byg videre på medfødt adfærd etc. Alle teknikker har deres egne fordele og ulemper, og erfarne trænere vil vide hvornår det er bedst at bruge de forskellige teknikker. Vi tror ikke på at én træningsteknik passer til alle hunde og ejere og i alle situationer. Teknikken skal tilpasses individet og situationen - ikke omvendt. 

På vores hundetræneruddannelser "PRO Hund360"  samt "Just Step Up" underviser vi vores studerende i at mestre de forskellige teknikker. Det er blandt andet et krav for at bestå, at de kan "fri shape" en bestemt adfærd. Det betyder at de kan få adfærden frem med minimal eller ingen hjælp. I andre opgaver skal de mestre lokning eller vise at de kan bygge videre på en medført adfærd. Vi kan sammenligne de forskellige træningsteknikker med fx forskellige svømmeteknikker såsom brystsvømning, crawl, rygcrawl og butterfly. Det er fire forskellige teknikker. Ingen af dem er bedre end de andre de har hver deres formål, fordele og ulemper. For os er en god hundetræner, en som mestrer og forstår de forskellige hundetræningsteknikker.


Planlægning og fokus

I vores egen og vores kursisters træning sammenligner vi ofte shaping med at bestige en klippevæg. Træningen kan føltes fuldstændig uoverskueligt. Hvor skal vi starte og slutte? Hvordan kommer vi mål? Hvordan bliver vi og hundene bedre...?

En af verdens bedste soloklatrer Alex Honnold er den første til at bestige den berygtede klippevæg El Capitan helt alene og uden klatrereb, sikkerhedsline eller hjælp. Det mindste fejltrin kan koste ham livet. El Capitan kan virke helt uoverskuelig stor og stejl. Han var bange, men han havde en klar plan for projektet. Hele klippevæggen blev inddelt i bitte små dele. Alle de trin på klippevæggen som han vidste var en del af hans rute, øvede han sig på igen og igen med klatrereb, sikkerhedsline etc. Vi taler altså om at træne ALLE steps hele vejen op. Der er ingen bevægelser han ikke øvede helt ind til fingerspidserne igen og igen.

Han bestiger El Capitan med et skridt ad gangen. 100% i nuet og fuldt fokuseret på opgaven. Det er både smukt og nervepirrende at få lov til at være vidne til i dokumentaren "Free Solo". Og selvfølgelig kan det ikke sammenlignes lige over med hundetræning. Vi træner ikke med livet som indsats. OG vi er ikke alene. Vi er altid sammen med vores bedste ven og makker hunden. Pointen er, at vi på samme måde kan dele træningen op i små dele på samme måde. Faktisk alle adfærd i bitte små dele. Hver del skal både vi selv og hunden mestre. Vi skal træne det indtil vi og hunden er trygge og har selvtillid i alle dele af øvelsen inden vi går ud i den virkelige verden og tester det af.


hund bjerg