Problemer med hunden ses i træningen!

Lucy pink apport
For et stykke tid siden, var jeg ude og kigge på en måske kommende "kæreste" til min border collie tæve Lucy. Hvis alt går efter planen skal hun parres om nogle år, og jeg vil naturligvis gerne finde en mega lækker hanhund til hende.

Lucys opdrætter hjælper mig med at lede, og den dag blev jeg meget forelsket i en lækker hanhund, som var lige min type. Sød, venlig, cool, hurtig og så elsker han at arbejde. Han er 100% hyrdehund og bliver brugt i det daglige arbejde med fårene og til hyrdekonkurrencer. Desuden har hans far lavet mange lydighedshunde, der gør sig gældende i toppen i FCI lydighed - blandt andet på det norske landshold.

Vi var så heldige, at ejeren selv har opdrættet ham, så hun kunne forstælle en masse om forældrene og linjerne. Hun havde også hans søster, som vi også fik lov til at møde og se på fårene.

Igen blev jeg meget begejstret, og ville gerne vide endnu mere om disse lækre hunde. Jeg spurgte om en masse forskellige ting. Blandt andet spurgte jeg til hundenes temperament, og om de havde issues med andre hunde, børn, mennesker, lyde eller andet. Ejeren så forundret på mig.

"Hvis de havde nogle af de problemer, du nævner, så ville jeg ikke have dem, og jeg ville ikke avle på dem. Har hunden problemer, så vil det også komme til udtryk i deres arbejde på fårene. Det kan jeg ikke bruge til noget. Mine hunde skal være stærke, hurtige og cool - både på fårene og i hverdagen!"

Jeg kunne ikke lade være med at grine. Det blev sagt på den mest "selvfølelige" måde, og jeg vidste, at hun havde ret.

Hendes ord sad fast lang tid bagefter. Det er lige præcis det, jeg også selv oplever med mine egene hunde og kursister hunde. Vi får ikke en fantastisk trænings- og konkurrencehund ved "bare", at lære hunden øvelserne. God teknik og øvelser alene gør ikke hunden til en god trænings- og konkurrencehund. Temperament, traumer, sundhed spiller en mindst lige så stor rolle - hvis ikke større.

Eksempel: Er hunden lydsensitiv, så vil det altid være noget du skal tage højde for i træningen, i hverdagen og til konkurrencer. Der vil være konkurrencer, hvor du måske skal trække hunden fra banen pga den bliver bange for en lyd. Dette er noget, som du skal arbejde aktiv med i hverdagen. Hunden skal have hjælp og evt adfærdsbehandlinger.


Min border collie Effie er meget sensitiv, og bliver hun presset, så har hun svært ved at holde hovedet koldt. Hun bryder sig ikke om mænd, børn og det er kun ganske få kvinder hun er tryg ved. Hun kan reagere udfarende, hvis hun er presset. Dette er noget jeg er meget obs på i hverdagen, og noget vi arbejder meget med, og hun bliver hele tiden bedre og bedre og mere og mere tryg. Hun er også sensitiv på andre områder, men min pointe med dette er, at hendes sensitivitet også kommer til udtryk til træningen på i lydigheden og på fårene.

Jeg kunne blive ved med at nævne adskillige problemer med hunden i "hverdagen", som også vil vise sig i træningen. For hundens personlighed, udfordringer og styrker vil også komme til udtryk i træningen. Derfor er det SÅ VIGTIGT, at vi altid kigger på hele hunden.

Ønsker du at træne med hunden og evt konkurrerer med den, så HUSK at hundens præstation vil hænge sammen med dens personlighed, udfordingringer, styrker, hvis den har et traume, har ondt eller andet.


Noell solbriller.png
Det er vores ansvar som hundeejere og handlere at passe på vores hunde. Og hvis vi ønsker at træne aktivt med dem, arbejde med dem, konkurrer med dem, så er det ekstra vigtigt, at vi ser på HELE hunden for at den kan trives og præstere optimalt.

Din hundeven

Lea Nor

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar