Sportshunden: hvordan holder vi den fit og skadesfri?

Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er bidt af at træne hund, og jeg elsker at nørde lydighed, tage på kurser og gå til konkurrencer. Så for at få endnu mere viden og udvide min horisont indenfor hundesporten, har jeg meldt mig på et onlinekursus i conditioning og performanceoptimering med sportsdyrlæge Rikke Wriedt.

På kurset kommer Rikke omkring fire emner: udholdenhed, styrke, fleksibilitet og balance. Hun bruger alle 4 til at optimere hundens performance.

Hver 14. dag får vi nye videoer, hvor Rikke beskriver og viser de enkelte øvelser, og hun fortæller, hvorfor øvelserne er vigtige, og hvilke muskelgrupper vi arbejder med i hver enkelt styrkeøvelse. Kurset er primært henvendt til agility hunde, men der er rigtig mange ting, jeg kan bruge til at styrke min lydighedshund hund også.

 Elsker Rikkes citat:

”Jeg løber ikke agility for at holde min hund i form, jeg holder min hund i form, så den kan løbe agility”

For at forebygge skader på vores sportshunde, når vi nu forlanger, at de skal løbe stærkt, lave skarpe vendinger, stoppe brat op osv., så bør vi prioritere opbygning og vedligehold af styrke, fleksibilitet osv. i vores træningsplan.

I det program som Rikke har lagt, tager det 12 uger for hunden at komme i topform. Holder man pause, så tager det kun fire uger før formen er tabt igen, så det er smart at planlægge sit program efter, hvornår de forskellige stævner ligger, og hvornår hunden skal præstere mest muligt.

Derudover skal der også planlægges restitutionstid for at undgå overbelastning. Hunden skal have lov til at slappe af både mentalt og fysisk, og Rikke anbefaler, at der går 48 timer mellem hver træning. Det vil sige eksempelvis går der minimum to dage mellem mine hundes styrketræningsøvelser.  

 

Læs også: Sådan får du en hund i topform!

Jeg syntes, det er sjovt at se, hvordan mine tre forskellige hunde griber de nye opgaver an, og det er meget forskelligt, hvor gode de er til det. Eddie er klart den, der er mest kropsbevist, og han har enormt nemt ved de forskellige øvelser. Han har godt styr på, hvor hans fire poter befinder sig, og hans core er ret stærk.

Solo er meget mere ukoordineret i hendes bevægelser, da det for hende ofte kun handler om at løbe stærkt. Så hun er udfordret i de øvelser, hvor hun skal være bevidst om, hvor hun sætter poterne. Det giver ret god mening i forhold til vores udfordringer i fri ved fod og stillingsskift.

Læs også: Stillingsskift på PawStackers

Jack er enormt udfordret i balance-øvelserne, da hans bagpart virkelig ikke er særlig stærkt, og han kan derfor ikke lide at stå oppe på en balancepude med bagbenene. Men vi øver os, og jeg tilpasser de forskellige øvelser til hver hund, og jeg øger sværhedsgraden, når de hver især er parate til det.

Jeg er meget spændt på om Solos fri ved fod bliver mere rytmisk og afslappet, når vi når længere ind i kurset. Vi træner bla. cavaletti -øvelser, der virkelig handler om at koordinere sine skridt og tænke over, hvor poterne sættes. Og for Jack handler det mest om at styrke hele hans core, og da han har gigt i det ene forben, så er det fantastisk at få nogle øvelser, der kan styrke muskulaturen der, hvor der er behov for det.


Jeg er lidt af en udstyrsnørd, så jeg har flere forskellige puder til balance og jeg elsker vores fitnessprodukter fra Flexiness. De har specialiseret sig i det optimale hundefitnessudstyr og deres kvalitet er virkelig lækker. Der er forskellige i former og blødhed, og de giver hver især udfordringer til hundene. Flexiness har blandt andet designet  "FlexiPAWS Cloud" i et samarbejde med FitPaws. Den fungerer som en peanut, men den er flad i bunden, så den står fast og er virkelig brugbar uden, at man risikerer, at den triller eller andet og hunden kommer til skade. Jeg og mine hunde er vilde med den. Man kan selvfølgelig godt starte med andet udstyr såsom en luftmadras, og du kan også bruge en stige, der ligger ned, som cavaletti. Brug din fantasi, men sørg altid for, at hunden sikkerhed kommer først.

Du kan se vores udvalg af balance puder HER

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar