Target og frivillig håndtering

En af de grundfærdigheder jeg elsker allermest er "target". Både pote-, snude-, hage- og øje-target, er super anvendelige i alle mulige øvelser og situationer. Dels til træning, men i høj grad også i vores hverdag.


En af de hverdags situationer, hvor jeg ofte bruger target, er i min håndtering af hundene. Man kan faktisk sige, at hvis ikke mine hunde havde lært hage-target, så er der en del håndtering der ikke muligt for os.


Balou, som jeg har overtaget fra Dyreværnet, har en del forskelligt med i bagagen og en af tingene er, at han er rædselsslagen, når han ser børsten. Det betyder, at jeg ikke bare kan tage børsten frem og begynde at børste ham… han vil kæmpe imod, alt hvad han kan. Den situation ønsker jeg selvfølgelig ikke at sætte ham i, så derfor har han lært Frivillig håndtering.

Og her kommer hage-target ind i billedet.


Ved at lære ham, at han har en ”stemme” via target, får han en følelse af, at have kontrol i situationen. Han kan sige ”JA” ved at tilbyde hage-target, han kan sige ”PAUSE” ved at vente, og han kan sige ”NEJ” ved at forlade øvelsen.


Alt det han siger, respekterer jeg fuldt ud! Dvs. at jeg på intet tidspunkt presser ham til noget, og at jeg aldrig overskrider hans grænser.


Det er sådan, at hvis vi som mennesker føler, at vi har kontrol over vores egen situation, så er vi i stand til at håndtere ubehag meget bedre, end hvis det blev pålagt os. Præcis på samme måde har vores hunde det. Balou kan derfor godt acceptere at blive børstet, når han selv kan være med i det. 


Jeg bruger det også til min lille krudtugle Saga. Hun har ikke rigtigt nogle problemer med at blive håndteret, men derimod er det meget svært for hende at stå stille. Her er den frivillige håndtering enormt praktisk, da hun helt automatisk er stille, når hun fastholder target.


En anden og mere simpel måde at indlære target adfærd til frivillig håndtering på, kan være via ”øje-target”. Her lærer vi hunden at fastholde blikket på en skål med godbidder. Principperne er fuldstændig de samme som med hage-target, både i indlæringen og i håndteringen, men øvelsen er for nogle nemmere at indlære på denne måde.


Da vi planlagde indholdet i vores nye instruktøruddannelse Just Be Pro, var det bland andet vigtigt for os at hage-target og ”øje-target”, blev en del af vores essentielle grundfærdigheder. Vi syntes, det er vigtig, at kunne håndtere vores hunde på en respektfuld måde, og tage hensyn til deres følelser i alle situationer. Og vi glæder os til, at give den viden videre!

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar