Interview med Jane Elene Christensen - Danmarksmester i agility

1663951_1400_1800_33_0_1823_1260_2

Mød Jane Elene Christensen der er Danmarksmester i agility for store hunde med sin hund Flip


Jane er professionel agility-hundetræner og er selv agilitysportsudover. Hun har løbet agility i 25 år, og lever af at undervise. Hun har i skrivende stund to hunde. Hun ha border collierne "Do It" og "Flip". "Do It" er mor til "Flip", som Jane selv har avlet.


Hvad er du mest taknemlig for?

Mine hunde, min familie og at jeg har mulighed for at leve af min passion.


Hvad er det bedste ved at have hund?

Der er altid nogen hjemme og de er altid glade for at være sammen med mig. Det allerbedste er når de har lyst at ligge i arm og vi bare hygger.

Hvad er det bedste ved at arbejde med hunde?

Det bedste ved at arbejde med hunde er at alt er en leg og man laver noget med sin bedste ven. Toppen af kransekagen er at nå så langt i træningen at man bare forstår hinanden, det er en fantastisk følelse.


Hvad er meningsfyldt for dig?

At være i balance. Jeg sigter altid imod at gøre ting bedre, men forsøger at det ikke skal være på bekostning af balancen. Jeg forsøger at nyde nuet, mens jeg stadig udvikler mig.


Hvad er meningen med livet?

Ja, hvem ved…. Og så kan man jo lige så godt få noget godt ud af det. Gør det der gør dig glad.

Hvad er dit livs sværeste beslutning? 

At aflive min hund Jiggy. Hun var den første hund jeg havde helt alene, og den første hund jeg satsede det hele på i forhold til konkurrencer. Den første hund der virkelig var afhængig af mig og jeg af hende. Det var den værste dag i mit liv da jeg skulle tage den endelige beslutning. Hun havde det dårligere og dårligere i løbet af et år, og den sidste dag var hun helt slukket, som jeg aldrig har set hende før og hun havde meget ondt. Selv der kunne jeg slet ikke få mig selv til at tage beslutningen, men jeg vidste jeg skulle gøre det. Jeg tuder nu bare ved tanken. 


Hvad følte du og tænkte du dengang, og hvad tænker du om det nu? 

Jeg var splittet i at jeg ville gøre alt for hende. Hvis hun blev aflivet var der ingen chance for at hun kunne blive bedre… Det er så ultimativt. Det er forfærdeligt at se en hund der er så frisk inden i, være i en krop der ikke dur og så skal man slå sin bedste ven ihjel. Det var så hårdt. Jeg ved jeg gjorde mit allerbedste, og chancen var minimal for at hun kunne have fået det bedre. Jeg håber at der går mange år før jeg skal prøve det igen. Jeg siger også til mig selv at det er ok at jeg er så ked af det, fordi det betyder at hun betød meget for mig.


Hvis alle var en mulighed, hvem vil du så allerhelst møde og tale hund med?

Nu har jeg været heldig at tale hund med mange af mine største idoler, så jeg vil vælge at nævne en jeg aldrig har talt med og en som er lidt uden for mit felt. Jeg kunne godt tænke mig at tale med Bob Bailey. Han ved utroligt meget om hundetræning og indlæring og det er noget jeg godt kunne tænke mig at lære mere om.

Læs også interviewet med dyrlæge og adfærdsbehandler Henriette Marqvorsen


Hvis du skulle have 3 forskellige hunderacer i dit hjem, hvilke 3 ville du så vælge og hvorfor?

Border Collie… Jeg har haft border collie som alle mine aktive konkurrencehunde. Jeg elsker deres lyst til at arbejde sammen med deres følsomme sind. Jeg elsker at man kan leve sammen med dem uden at sige et ord og vi forstår hinanden. Af andre racer har jeg ikke nogen helt klare favoritter… De hunde jeg forelsker mig i af andre racer, der er det individet og ikke racen jeg forelsker mig i. Nogle af mine yndlingshunde af anden race er en Boston Terrier og en Krohmforländer… og nogle sheltier.



Hvad er det bedste hunde-råd du har fået?

Prøv at se situationen fra hundes synspunkt. Nogle gange hjælper det at sætte sig selv i hundes sted for at finde løsningen. Nogle gange hjælper det helt bogstaveligt at kravle ned på jorden og se hvad hunden ser, for at forstå hundes adfærd.


Har du nogle små ritualer når du vågner om morgen, inden du træner, skal til konkurrence eller andet?

Jeg har ingen OCD lignende ritualer… Hvis jeg finder ud af at jeg har et ritual der skal være meget præcist eller som er unødvendigt så som at have specielle strømper på, at skulle gøre noget 5 gange eller hvad det nu måtte være, så udfordrer jeg mig selv til at gøre lige det modsatte. Det nytter ikke at jeg ikke kan præstere hvis noget går anderledes end jeg forestiller mig det. Til et mesterskab vil man f.eks. ikke kende startområdet og man kan aldrig være 100% forberedt på hvordan det hele går. Så jeg holder mig åben for at tingene kan gå anderledes end jeg forestiller mig.

Mit grund setup når jeg er til vigtige stævner er at jeg går jeg lidt ind i en boble. Jeg har dagen inden fået styr på tidsplanen, så jeg har helt styr på hvad jeg skal og om der er nogle løb tæt på hinanden der kræver særlig planlægning i forhold til opvarmning. På dagen ser jeg faktisk ikke særlig mange andre løbe og hvis jeg ser dem løbe, så har jeg lidt svært ved at tage det ind. Jeg koncentrerer mig om mine egne beslutninger og stoler på følelsen om hvad der føles rigtigt og forkert. Jeg stoler på at jeg kender min hund bedst. Jeg tager min hund ud 20 minutter før jeg skal løbe og går først bare stille og roligt så vi begge lige får rørt os. Så går jeg i gang med lidt tricks. De tricks jeg laver er en kombination af tricks der varmer kroppen op og tjekker om hunden tager klart imod kommandoer. Jeg tager et par spring på opvarmingbanen bare ligeud og i ”langsomt” tempo og følger op med et par spring i vinkler der minder om nogle af de steder på banen jeg er lidt i tvivl om. 5 minutter før går jeg hen til indsenderen, finder ud af hvem jeg skal løbe efter og går så lidt væk fra banen. Jeg laver lidt små trick eller hvis det er varmt finder jeg en skygge plads og lader min hund få pusten, imens jeg går banen igennem i hovedet. Når hunden før mig er startet går jeg hen til mål og ligger legetøjet og så er vi klar. 


Hvad er succes for dig? 

At opnå de mål man sætter for sig selv. De mål man sætter kan både være store og små. Hvem ved lige præcis hvilken vej man skal gå når man er ny i en sportsgren? Eller måske er din hund lidt anderledes end du forestillede dig? Eller din fysik eller dit overskud ændrer sig? Chancen for at sætte det rigtige mål helt fra start er lille, så det er fint at ændre målsætning hen ad vejen. Så mine mål kan være alt fra at nyde en weekend med mine hunde og venner uden at tænke over præmier til at ville vinde verdensmesterskaberne.


Hvad er dit næste mål?

Mit næste mål er at få Flip fit for fight igen. Hun har forstrækket en bøjesene i en tå. Så det største mål er at genoptræne hende så godt som muligt, så vi aldrig ser den skade igen. Det næste mål er at få hende og mig selv i form til landsholdsudtagelserne, og så håber vi at vi er dygtige nok til at komme på landsholdet og vi håber der bliver afholdt et VM.

Hvad motiverer dig i træningen?

Det motiverer mig at se mine hunde glade. Det motiverer mig at se fremgang og det motiverer mig at have et konkurrencemål at se hen imod. Det motiverer mig i høj grad at føle mig som et med min hund.  


Hvad elsker du mest at lave sammen med dine hunde?

Løbe agility og blive længe i sengen om morgenen med en hund i armen.

Har du gjort en drøm til virkelighed?

Jeg drømte om at komme på landsholdet og det er jeg kommet og jeg lever af at undervise i agility.


Læs også interview med hundesports-dyrlæge og agility udøver Rikke Wriedt


Hvis du kunne lære et barn én ting om hund, hvad skulle det så være?

Se på hunden og prøv at forstå dens følelser. Når du kan se hundens følelser, så respekter dem.


Hvad gør du, når du gerne vil forkæle dig selv?

Jeg laver pandekager… Det gør jeg vidst lidt for tit.


Hvad er du mest stolt af?

Jeg er stolt af at jeg er blevet bedre til at tilpasse mig forskellige hunde. Det er noget der tager tid og kræver åbenhed. Det er stadig en rejse og noget jeg håber at blive endnu bedre til.



Hvis du vidste, du kun havde få år tilbage at leve i, hvad ville du så ændre?

Så ville jeg ansætte en rengøringsdame og få nogen til at lave mit regnskab og ellers ville jeg egentlig nok leve rigtig meget som jeg gør nu.


Få hele Janes store og meget ærlige interview på HundeTV >> https://www.hundetv.dk/janeelenechristensen



0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar