Fryser hunden? Hør svaret med Dyrlæge Rikke Wriedt

Vi har talt med dyrlæge Rikke Wriedt om hunde og kulde 🐕❄️

🐶Fryser hunden i denne kolde tid?
🐶Er der noget vi som hundeejere skal tænke på?
🐶Skal hunden have dækken på?

Rikke kommer ind på følgende:

Hunde kan fryse præcis ligesom os mennesker. Det er en gammel skrøne at hunde ikke fryser fordi de har pels. Flere hunde har ikke en tyk nok pels til at holde sig varme, når de bevæger sig udenfor i vintermånederne. Der er stor forskel på hvor isolerende hundes pels er. Det er ikke alle hunde der har underuld.

Et typisk tegn på at hunden fryser er at den ryster og skælver.

Ligesom hos mennesker, begynder hundes krop at ryste, hvis den er kold. Når kroppen ryster skaber det varme, som er med til at holde kropstemperaturen oppe. Så ryster eller skælver din hund, kan det være tegn på at den fryser.

Nogle hunde, såsom Newfoundlænder, Islandsk fårehund, Alaskan Malamute, Siberian husky mfl., har en så isolerende pels, at de kan klare sig udenfor, selv ved grader langt under frysepunktet. 

Andre racer har dog ikke den samme pels, og de vil fryse. For nogle af dem kan temperaturer over frysepunktet allerede begynde at give problemer.

Racer der typisk vil fryse er:
  • Boxer
  • Dansk-Svensk gårdhund
  • Korthåret hønsehund
  • Chihuahua
  • Gravhunde (især de korthåret)
  • Grand Danois
  • Coton de Tulear
  • Whippet
  • Staffordshire bull terrier


Hundens størrelse

Hundens størrelse gør en forskel i forhold til hvor let hunden håndterer kulden. De små hunde håndterer kulden langt dårligere, end de store hunde gør. De vil simpelthen nemmere komme til at fryse.


Aktiv eller passiv

Hvor koldt hunden har det, afhænger også af om hunden er passiv eller aktiv. Mange hunde fryser ikke, hvis de løber og bruger deres krop på anden måde, men så snart de sidder stille eller de ligger stille fx i en kold bil i længere tid, kan de have svært ved at holde varmen.


Hvad kan du gøre hvis din hund fryser?

Du kan først og fremmest undgå længere ture, når det er koldt og vådt udenfor og hunden fryser. Sørg især for ikke at stå stille på turen, men hold dig g hunden i bevægelse hele tiden. Undgå at din hund står stille for længe af gangen, vis det er koldt.

Er der både sne og frost, kan det samtidig være en god ide at beskytte hundens poter, mod salt. Du kan bruge potevoks eller sko designet til samme formål. 

Hold godt øje med med din hund og dens signaler. Begynder den at opføre sig anderledes eller er utryg, så vend hjemad.

Det kan være en rigtig god ide at købe en vinterjakke, hundedækken og/eller en hundetrøje til de helt kolde dage. Lag på lag kan fungere rigtigt godt til de hunde der fryser meget. 


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar