Træn dine færdigheder først

Da jeg for en del år tilbage startede med at træne min første hund, troede jeg det hele handlede om, hvad min hund gjorde.

Jeg var helt med på, at jeg naturligvis skulle belønne ham, når han gjorde noget der var rigtigt. Og til dels også, at jeg skulle bruge en klikker eller et andet signal inden belønningen kom. Men så stoppede det også der.

Det lykkedes mig dog nogenlunde, hen ad vejen, at træne ham ganske fint. Og jeg lærte ham da både at sidde, dække og blive (de fleste gange)…Men da jeg fik mere blod på tanden, og gerne ville træne lidt mere komplicerede øvelser, så blev det straks en anden sag.... det var svært!

Jeg havde dengang, ingen som helst anelse om, at alt det min hund gjorde, det gjorde den som et svar, på det jeg gjorde! 

Så alt lige fra hvordan jeg giver belønningen, hvor jeg giver belønningen, hvornår den kommer, hvordan jeg bevæger mig, min timing og mekanik, har betydning for resultatet af min træning.

Alt hvad du gør, når du er sammen med din hund, hvad enten det er til træning eller hjemme, har betydning. Hunden lærer noget hele tiden.

Da jeg først blev klar over det, åbnede der sig en helt ny verden. Jeg blev dygtigere og i takt med det, blev min hund dygtigere. Det jeg fandt ud af var - Jeg skulle træne mig selv først. Have mine færdigheder flydende og sikre, fuldstændig ligesom jeg træner min hund, til at dens færdigheder bliver flydende og sikre.

Som underviser oplever jeg ofte, mange hundefører, fuldstændig lige som jeg selv, ikke er klar over hvor vigtigt det er, at træne sig selv først. At have styr på sine færdigheder.

Din mekanik, din teknik, din timing, din systematik og din måde at belønne på, har virkelig stor betydning, for det resultat du får. Når du er opmærksom på det og træner det, så bliver du en bedre hundetræner.

Derfor er det også det allerførste vi dykker ned i, når vi underviser på vores træneruddannelse Just be Pro. https://justbedog.com/just-be-pro/
Her lærer kursisterne alle de færdigheder de har brug for, for at kunne træne bedst muligt.
Det giver nemlig ingen mening, at begynde at træne alt muligt kompliceret, hvis ikke vi rent teknisk og teoretisk, har styr på hvad der sker og ikke sker, når vi træner.


Der er særlig 5 områder du kan arbejde på, hvis du vil blive endnu dygtigere.

Belønninger:

Hvad ? Hvor ? hvornår ? og hvordan?
Værdien af dine belønninger, hvor du belønner henne, hvornår du gør det og hvordan du giver det, rigtig stor betydning for dit resultat.Du får hvad du betaler for, kan man sige.

Belønningssignaler:

Brug minimum 1 og gerne flere belønningssignaler. Hos os i Just Be Dog bruger vi mange forskellige belønningssignaler til forskellige belønningstyper. Det betyder at en belønning ikke bare er en belønning....

Belønningssignalet fortæller hunden hvor den får sin belønning.

Timing:

Er essentiel når du skal kommunikere med din hund. Timing handler om dine færdigheder som hundefører og træner. Og om, hvor god du er til at fortælle din hund, hvad du ønsker af den.

Mekanik & systematik:

Fumlefingre og ukontrolleret bevægelser med kroppen spolerer din træning. Vores bevægelsesmønster når vi belønner, skal være på autopilot og hensigtsmæssig, ellers kommunikerer vi noget forkert. Hunden skal kunne gennemskue dit system.

Ingen tomme øjeblikke:

Tomme øjeblikke i træningen, altså der hvor der ikke sker noget, kan gøre din hund ufokuseret og du risikerer at “tabe” den. dvs. hunden tjekker måske ud og I mister flowet i træningen.


Hvis du allerede har styr på de her ting, så fantastisk! Jeg er sikker på, du er dygtig til at træne hund. Hvis du tænker....måske jeg kunne blive lidt bedre på nogle punkter, så vil jeg opfordre dig til virkelig at træne det, da du vil opleve mærkbare forbedringer i din træning.1 kommentar

Berit
 

Hej.

Belønningssignaler. Altså F.eks yes hvis den skal blive i position og F.eks jubi hvis den bliver belønnet udad position?


Tak for en dejlig side.


Venligst fra Berit

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar