Dårlig timing kan ødelægge din træning

Har du nogensinde trænet din timing? Altså trænet det bevidst?

Timing handler om dine færdigheder som hundefører og træner. Og om, hvor præcis du er, til at fortælle din hund, hvad du ønsker af den.

Hvis du ikke har trænet dine timingfærdigheder, så betyder det faktisk ofte, at du er en lille smule for langsom.... ja, sorry, nu generalisere jeg. Måske ikke lige netop dig, men måske andre hundefører...

Du får altså ofte givet dit belønningssignal for sent !
Det betyder så desværre også, at du måske for belønnet for noget andet, end det der var meningen.

Ønsker du at hunden bliver dygtigere og mere præcis, så lad os kigge på din timing!

pastedGraphic.png


Din timing er afgørende for resultatet

Præcision af dit belønningssignal er den vigtigste færdighed inden for din timing. Den definerer hvad du forstærker (belønner), da signalet gives for at markere den rigtige adfærd.

Når du klikker eller bruget et andet belønningssignal, så vil der altid være en adfærd der bliver forstærket meget præcis - spørgsmålet er så om, det er den adfærd du ønsker at forstærke.?

Det kan du ret hurtigt se om det er. Hvis adfærden gentager sig oftere, dvs. at du kan se hunden begynder at tilbyde adfærden mere, så er det et tegn på, at den er forstærket. 

På den måde, kan du faktisk se, om du har timet dit belønningssignal rigtigt.

Er du i tvivl om din præcision, så kan du også prøve at optage din træning på video, og afspille den i slow motion. Her vil du kunne se, hvor præcis du i virkeligheden er. Om der er plads til forbedringer….

Ofte kan simple træningsudfordringer, løses ved at markere lidt tidligere, netop fordi man er lidt langsommere end man tror.


Ikke kun belønningssignalet

Men det er ikke kun når du markere og belønner, at det er vigtigt med timingen. Det er også vigtigt, når du giver din hund et signal til en øvelse. Altså en igangsætter. 

Hvis du f.eks. skal træne apport:

Hunden sidder i pladspositionen. Når den kigger på dig, præsenterer du apporten, hunden tager den og holder den - og du klikker og belønner. Du forstærker her også ”kig op”- adfærden.

Eller

Hunden snuser i græsset eller kigger væk, - du tilbyder apporten. Hunden tager den og holder den - og du klikker og belønner. Du forstærker her også ”kig væk eller snus ”- adfærden.

Vi kunne også tage en hverdagssituation.
Hunden hopper og danser, gør og piver for at komme ud og gå tur. Du åbner døren for at stoppe det. (at åbne døren er en belønning). Ups..her forstærker du, ved at åbne døren, - adfærden, at hoppe og danse.

Ved at være opmærksom på, hvornår du giver dit signal, - altså timer dit signal, - så får du ikke forstærket noget uønsket.


pastedGraphic_1.png


HUSK: Du får mere af præcis den adfærd, du forstærker. Så vær sikker på, at du forstærker det, du ønsker.0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar