Hvalp i huset

Forleden dag talte jeg med min søster. Det var egentligt bare et sådan, hvordan går det? opkald, som vi ofte har.

Undervejs i samtalen spurgte hun, hvordan det gik med min hvalp Gino.
Min første respons var...det går rigtig godt, jeg er SÅ glad for ham, han er fantastisk, men hold nu op, der er nok at se til.... Jeg havde helt glemt det. Jeg føler ikke jeg kan slappe af i 2 minutter.

Også selvom Gino er en helt almindelig Schæferhvalp, til forskel fra Saga min anden Schæfer, som var en temmelig ekstrem hvalp, og til dels stadig er det. Så er Gino, altså en helt normal hvalp, med alt hvad det indebærer. Han er fantastisk. Sød, sjov og en fornøjelse at være sammen med.Tilbage til samtalen… Min søster grinede og spurgte hvad jeg mente med det....
Jeg begyndte at forklare hvordan min hverdag, med en hvalp i huset ser ud og efter lidt tid afbryder hun og spørger, om jeg ikke bare engang imellem, kan lukke ham ud i haven i 10 minutter og få lidt ro.

Øhhh, neeej, det er ikke en god idé svarede jeg. Han er ikke uden opsyn når han er vågen de første 6-7 måneder. Det er han kun, hvis han er i sit bur (som er trænet og som han elsker at være i) eller i hans kravlegård, og også her er jeg altid i nærheden.

Det kunne jeg godt mærke hun synes var lidt mærkeligt, og også liiidt for meget, så jeg måtte uddybe.

Jeg har efterhånden en del erfaring med at have hvalpe og derefter voksne hunde, og alle de unoder eller dårlige vaner som mine voksne hunde har, er noget de har øvet sig i, da de var hvalpe, og som de stadig gør her som voksne. (Hvor jeg ikke har været opmærksom nok på dem).

Så lad os antage at jeg lukkede Gino ud i haven, uden jeg var med, så kunne han her finde på mange spændende ting at fortage sig.
Han kunne f.eks. begynde at interesse for at grave huller i græsplænen..det synes jeg er en rigtig dårlig idé....
Han kunne få en hobby som gartner og begynde at plante om i krukker og bede… Det tror jeg gerne selv, jeg vil stå for.!
Måske han opdager at han har potentiale som 100 meter løber og begynder at løbe frem og tilbage langs hegnet… og endnu værre, måske han synes det at jagte biler samtidigt, er det sjoveste i hele verden.
Herudover så er jeg mens renlighedstræningen står på, meget opmærksom på at han får lavet både nr. 1 og nr. 2 når han er ude, så vi ikke har uheld indenfor.

Jeg har desværre også en smule erfaring med, at det ligger lige til højrebenet at begynde at gø i haven, især af folk der går forbi, lyden af andre hunde langt væk og 1000 andre ting.

Se også serien - stop gøen her >


Alt dette ønsker jeg ikke at han øver sig i. Så derfor er jeg altid med, når vi er i haven, så jeg kan belønne ham for alt det jeg rent faktisk ønsker han øver sig i.

For eksempel.. at være rolig når der kører biler forbi, mennesker der passerer, lyde han ikke kan forstå hvor kommer fra.
Alt dette kan jeg træne, når jeg er hos ham og dermed undgå bliver et problem senere hen.

Det er som I jo nok allerede ved, meget bedre og lettere (selvom det er hårdt arbejde) at forebygge end at behandle.

Også når vi er indenfor, er han aldrig i et rum uden at jeg er der. I starten handlede det rigtig meget om, at jeg også var meget opmærksom på at der ikke var uheld med renlighedstræningen. At han ikke fik den vane at besørge indenfor. Men også hensynet til de andre hunde, at han ikke konstant skal angribe i et eller anden vildt hvalpeflip, stjæle deres ting eller drille dem. De er voksne hunde, der også har brug for ro.

Og det har Gino faktisk også. Så træningen med at kunne være på et ro-sted og rent faktisk forholde sig roligt, er også noget jeg bruger en del tid på. Samtidigt benytter jeg enhver lejlighed til at belønne ham, når han af sig selv, ligger sig ned og slapper af.

Se også serien - Rolig hund her >

Da samtalen med min søster var slut, tænkte jeg stadig ret meget over det.
Det er faktisk et kæmpe arbejde og samtidigt helt fantastisk at have hvalp.

Det er ikke kun derhjemme vi hele tiden skal være opmærksomme, også når vi går tur.
Hvordan ønsker jeg min hund skal være ude i den store verden.?
Skal den trække mig afsted eller gå roligt og afslappet ved siden af mig?
Når vi går med en lille hvalp er det sjældent noget problem, og vi tænker måske ikke lige over at vi netop allerede her, skal begynde at belønne den gode adfærd, at vi skal træne på hele turen i den adfærd vi ønsker vores voksne hund skal have.

Lær din hvalp og hund at gå pænt i snor her >

Mødet med andre mennesker, hunde, cykler og biler.. hvordan skal min hvalp, når den bliver teenager og voksen opføre sig?
Ønsker vi den hopper op ad andre mennesker, gør af hunde den møder eller jagter cykler?

Vil jeg gerne kunne have min hund løs? Så skal jeg igang med indkaldstræningen hurtigst muligt.
Alt dette skal vi tænke over alledere med den lille hvalp.

Og så er der jo liiige alle de andre hvalpe relaterede udfordringer..
Må man bide i mine hænder og angribe mine bukseben ?
Er jeg så glad for mine nye sko, at jeg ville blive ked af det, hvis de blev omdannet til sandaler?
Skal paneler og vægge stå som de er, eller skal jeg alligevel snart renovere? 

Ja, alle de ting skal selvfølgelig også trænes..eller nærmere forhindres i at opstå.

Se den ultimative hvalpeguide her >


I sidste uge blev Gino 6 måneder.
Han er nu officielt en teenager!!
Det bliver spændende at se, hvad det indebærer med ham og om alt mit hårde arbejde trods alt har været det værd:-)


2 kommentarer

Hanne
 

Hej Tanja,

Jeg er vild med din skrive-stil. :-D

Jeg elsker, at du forebygger og belønner den rigtige opførsel. Fuldstændig fan. Jeg er bare en smule betuttet over, at du ikke træner alene-uden-opsyn. Hvis Gino aldrig er alene, så vil det formentlig være temmelig svært for ham psykisk, hvis han en dag pludselig skal være det. Er det ikke lidt en fælde du bygger for dig selv og ham? Jeg mener, det er super fint, at du undgår alle de dårlige vaner, men måske han i det midste kunne få lov til at tro, at han var alene engang imellem (evt med dig på overvågningskamera). Er det ikke totalt opskriften på seperationsangst ikke at træne alene-hjemme tidligt? Hvis du aldrig nogensinde har planer om, at han skal være det - så glem min bemærkning. Eller vent, hvad så hvis du bliver ramt af en bil (gud forbyde), og han skal omplaceres og lander hos en familie, der ikke kan være sammen med ham 24-7? 

Kh,

Hanne

Læs mere
Læs mindre
Tanja Benn
Admin
 

Hej Hanne,

Jeg forstår fuldt ud dine tanker om seperationstræning, og det træner vi naturligvis også. Gino kan fint være alene i hans bur eller kravlegård, da det er trænet og han elsker at være der:-)

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar